Η Φρίντα Κάλο και τα πολλά της πρόσωπα

Η Σοφία Φιλέα μιλάει, αυτοπροσώπως, για τους λόγους που θαυμάζει τη Φρίντα Κάλο, ως γυναίκα, πρωτίστως.

Είναι μια γυναίκα που γοητεύει, τόσο με το έργο όσο και με τη ζωή της: η Φρίντα Κάλο (κανονικά προφέρεται Φρίδα Κάλο) είναι μια αληθινή γυναίκα, που έζησε παθιασμένα, με πόνο, με συναίσθημα. Αυτά αποτύπωσε στον καμβά της, και τα έργα της αποτελούν μια βαθιά και ειλικρινή αποτύπωση της ζωής της. Το ανέκφραστο βλέμμα της είναι χαρακτηριστικό της, όμως, όλα τα υπόλοιπα στοιχεία του κάθε πίνακα προδίδουν το στιγμιότυπο της ζωής της που αφηγείται.

Η Φρίντα Κάλο, μισή Ευρωπαϊα και μισή ιθαγενής του Μεξικό, έζησε τη ζωή της ισορροπώντας ανάμεσα στους δύο εαυτούς της (τους οποίους απεικονίζει συγκλονιστικά στο έργο της “Δύο Φρίντες” του 1939). Έχοντας από μικρή προβλήματα υγείας, ταλαιπωρήθηκε σε όλη της τη ζωή με ασθένειες, ατυχήματα, αποβολές και μεγάλες περιόδους παραμονής σε νοσοοκομεία. Αυτά τα βιώματα, σύμφωνα με τους μελετητές της, την έκαναν να έχει μια αιχμηρή ματιά απέναντι στον θάνατο- την οποία συχνά εξέφρασε με τρόπο που χαρακτηρίστηκε σουρεαλιστικός. Η ίδια, παρά τις προσωπικές επαφές της με διάσημους σουρεαλιστές, επέμενε σταθερά ότι ουδεμία σχέση έχει με αυτό το κίνημα.

Σταθμός στη ζωή της Φρίντα Κάλο ήταν η σχέση της με τον Ντιέγκο Ριβέρα, ζωγράφος κι αυτός, ο οποίος μάλιστα την ενθάρρυνε στις αρχές της καριέρας της. Η σχέση τους ήταν παθιασμένη, με απιστίες, χωρισμούς, ανταγωνισμό, επανασυνδέσεις και δεν τελείωσε οριστικά παρά μόνο όταν η Φρίντα, καταπονημένη από τα χρόνια προβλήματα υγείας αλλά και από τις καταχρήσεις, πέθανε το 1954.

Αν θέλαμε να την περιγράψουμε επιγραμματικά, αν και είναι μια γυναίκα larger than life, ας πούμε ότι θα λέγαμε τα εξής:

1. Αδιαφορούσε για τα έμφυλα στερεότυπα

2. Ήταν ανοιχτά αμφισεξουαλικη

3. Ζωγράφιζε τη γυναικεία πραγματικότητα χωρίς εξιδανικεύσεις

4. Αγαπούσε τη διαφορετικοτητα

5. Αποποιήθηκε την εικόνα της αδύναμης

6. Ήταν από κάθε άποψη, ατρομητη

Η τέχνη της Φρίντα Κάλο είναι ακριβώς όπως η ζωή της: αληθινή, ευάλωτη, ειλικρινής, σχεδόν σκληρή. Όπως δεν έκρυψε ποτέ τα πάθη της, έτσι επέλεξε να εκτίθεται, ξανά και ξανά μέσα από τους πίνακές της. Μια σπουδαία γυναίκα, από αυτές που κάηκαν από τη δική τους φλόγα και έγιναν, ξανά, αστρόσκονη.

*Βρες το συλλεκτικό τρισδιάστο κουτί που της αφιέρωσε η Σοφία Φιλέα, εδώ.

    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο Κατάστημα