Το όνομά της είναι Poppins. Mary Poppins.

Και, με έναν περίεργο τρόπο την ξέρεις, ακόμη κι αν την ακούς πρώτη φορά.

Ετοιμάσαμε και το κατάλληλο playlist για να διάβασεις το άρθρο ή απλά για να σου φτιάξουμε τη μέρα!

«Καταρχάς, να σας εξηγήσω κάτι: δεν εξηγώ ποτέ τίποτα». Κάπως έτσι αποστόμωσε τον κύριο Μπανκς που είχε πιο πολλές απορίες απ’ όσες απαντήσεις σχετικά με εκείνη την παράξενη γκουβερνάντα που ήρθε να αναλάβει την ανατροφή των παιδιών του. Κι ακριβώς όπως εκείνος συμφώνησε να την εμπιστευτεί, γιατί μέσα του πίστεψε ότι είναι το σωστό, έτσι και όσοι γνώρισαν την Mary Poppins έμειναν συνεπαρμένοι από την παρουσία της αλλά και από την οικειότητα που ένιωθαν γύρω της.  Το πιο ενδιαφέρον με την περίπτωση της, μάλιστα, είναι ότι στην πραγματικότητα είναι πολλά περισσότερα από μια αγαπημένη, φανταστική ηρωίδα (που πήρε μορφή μέσα από την συγκλονιστική Julie Andrews στην ταινία της Disney).

Η Mary Poppins είναι η πιο Αγγλίδα γκουβερνάντα που μπορεί να φανταστεί κανείς, η οποία εργάζεται σε ένα σπίτι, όσο πιο Αγγλικό μπορείς να το φανταστείς. Η συγγραφέας που την εμπνεύστηκε, η Pamela Lyndon Travers, είχε και η ίδια εμπειρίες ως γκουβερνάντα και οι εικόνες που έφερε στα βιβλία της είναι με κάθε λεπτομέρεια χαρακτηριστικές. Ακόμη και η γκρινιάρικη διάθεση του κυρίου Banks όταν επιστρέφει στο σπίτι, ακόμη κι αυτή ήταν μια εικόνα τόσο συνηθισμένη για τον «άντρα του σπιτιού» που σχεδόν έμοιαζε στερεοτυπική. Μέσα σε όλο αυτό βέβαια η Mary Poppins της Travers, ήταν πάντα διαφορετική από τα γύρω της- και επίσης, αρκετά διαφορετική από την Poppins που μας σύστησε τελικά ο Disney. Στην αρχή της, ήταν μια γυναίκα σκληρή και αυστηρή, η οποία κατάφερνε να επιβληθεί σε ένα αυστηρά αντρικό κόσμο και να επιβάλλει τη διαφορετικότητά της σε μια εποχή τόσο απόλυτη όσο της βικτωριανής και εδουαρδιανής Αγγλίας. Η συγγραφέας ήταν έξαλλη με τον Disney, λέει η ιστορία, για το πώς της πρόσθεσε τα ροδαλά μάγουλα και την έκανε μια -σχεδόν- μαγισσούλα. Βέβαια, η λέξη κλειδί εδώ και σε όλη την ιστορία και τον συμβολισμό της Mary Poppins, είναι το σχεδόν.

Δεκάδες ερευνητές έχουν καταλήξει ότι η Mary Poppins είναι ένα πλάσμα που όλοι κάπως γνωρίζουμε γιατί έχει στοιχεία από αυτό που λέμε «αρχέτυπο». Δηλαδή, κάποια χαρακτηριστικά της, κυρίως αυτά που σχετίζονται με τον τρόπο της να δίνει λύσεις και να κάνει τα πράγματα εφικτά, είναι βαθιά χαραγμένα μέσα μας, με τρόπο που αν τα δούμε μπροστά μας, απλά τα αναγνωρίζουμε. Για την ακρίβεια, και η ίδια η Travers δεν εξήγησε ποτέ πώς προέκυψε η Mary Poppins. Πάντα την αντιμετώπιζε σαν να ήταν ανέκαθεν εκεί και εμείς απλά επικεντρωθήκαμε σε μια στιγμιότυπα της δράσης της. Μέσα στην ταινία, αν δεις προσεκτικά, η εναλλαγή από το πραγματικό στο φανταστικό γίνεται με έναν τρόπο πολύ απλό και αυθόρμητο, σαν να είναι και τα δύο πάντα εκεί και απλά η Mary να παίρνει την παρέα της από τη μια κατάσταση στην άλλη.

Αυτή είναι η ουσία της Mary Poppins: η δύναμη της φαντασίας, που μας επιτρέπει να δούμε πράγματα που αλλιώς (είτε λόγω του αυστηρού βρετανικού πρωτοκόλλου εκείνης της εποχής, είτε λόγω της δικής μας σκέψης) δεν θα βλέπαμε. Είναι η ελπίδα και η αισιοδοξία προσωποποιημένη, με ένα τρόπο όμως που την κάνει προσιτή -σαν να μας λέει ότι μπορεί κι εσύ να είσαι η Mary Poppins, ή να την έχεις ακριβώς δίπλα σου, κι απλά να μην βλέπεις αυτά που σου δείχνει.

Οι ιστορίες της, όπως και τα περισσότερα παραμύθια, έχουν πάντα πολλά μηνύματα να μας πουν, με τα οποία όχι μόνο μπορούμε να συμφωνήσουμε, αλλά και να καταλάβουμε πιο βαθιά γιατί χρειαζόμαστε τη Mary Poppins στη ζωή μας. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο Κατάστημα